Valódi méz: a méz gyógyhatásai


Az ayurvédikus gyógyászat, melynek tudásanyaga az indiai védákban, az emberiség legosibb írásos emlékeiben maradt ránk, a mézet tartja a legideálisabb édesítonek. A modern táplálkozástudomány az utóbbi évtizedek vizsgálataiban egyre inkább ugyanerre az eredményre jut...

Ezen kívül azonban rengeteg betegség gyógyításában is ismert a méz jótékony hatása. Egyes kutatások szerint a méz olyan súlyos betegség megelozésében is hatékony, mint a cukorbetegség, másnéven diabetes mellitus:

A finomított cukor káros hatása ma már közismert. Egyes vélemények szerint a finomított cukroknak köszönheto a cukorbetegség, másnéven diabetes mellitus elterjedése. Érdekesség, hogy újabb kutatások szerint azoknál a méheknél, melyektol minden mézet elvettek, és azt cukorsziruppal helyettesítették, cukorbetegség fejlodött ki! A mézben ugyanis - szemben a kémiailag tiszta finomított cukrokkal - számos növényi eredetu védofaktor található, melyek modulálják felszívódását, hasznosítását és a sejtekhez való eljutását. Orvosi kifejezéssel ezek a faktorok hatékonyan elozik meg az inzulin-rezisztencia kialakulását.


Valódi méz: termékenység

A méz és egyéb méhészeti terméke (propolisz, méhpempo) termékenységre kifejtett hatása már nagyon régen ismert. A méz érdekessége, hogy mindkét nem termékenységét fokozza. Férfiak esetében a spermaszámot és a spermiumok élénkségét növeli, nok esetében pedig a teherbe esés valószínuségét.

Ezt a népi tudást a nyelvek is megorizték. Közvetlenül az esküvo után következnek a mézes-hetek, mely kifejezés a legtöbb nyelvben tartalmazza a méz szót: honey-moon (angol), Lune de miel (fr.), Honigmond (német), Luna de miel (sp.), minas tou melitos (görög), yerach d'vash (héber), mah e asal (perzsa), stb.)

Két legenda él ezzel kapcsolatban. A babilóniaknál az újdonsült asszony apjának egy teljes hónapra való mézsörrel kellett ellátnia az ifjú párt, hogy biztosítsa a gyermekáldást (a mézsör mézbol erjesztett alkoholos ital. A finomságok-nál bovebben olvashatsz róla). Észak-Európai törzseknél ezt annyival toldották meg, hogy a volegény elrabolta a menyasszonyt, és egy teljes hónapig rejtegette, amíg a lány családja fel nem adta a keresést. Ez alatt a hónap alatt ok is tetemes mennyiségu mézsört fogyasztottak.Egy másik kultúrában az esküvo éjszakáján az ifjú asszonyt befektették az ágyba, a férjet pedig addig itatták mézsörrel, míg a végén állni sem tudott a lábán. Ekkor küldték be feleségéhez. A hit szerint kilenc hónap múlva a no fiút szült neki. Ha bejött a dolog, akkor a mézsör készítojét gazdagon megjutalmazták.