A valódi virágméz az esetek túlnyomó többségében kristályos. Csupán két fajta méz ismert, amely akár több évig is folyékony marad. Az egyik az akácméz, a másik a tiszta mentaméz. A kristályosodás tehát a "méz" -ként árult termékek valódiságára utal. A cukorszirupból készült, hamisított "méz" mindig folyékony. Hogy ezt megértsük elég, ha arra gondolunk, hogy a lekvár, melyet kristálycukorral készítünk el, sohasem kristályosodik be.

A méhek a növényekrol nektárt, virágport és propoliszt gyujtenek. A nektárból készül a méz. Hogyan lesz a nektárból méz? Mire jó a többi dolog, amit gyujtenek? Ezekrol bovebben ide kattintva olvashatsz.

Világos színu, áttetszo, teljesen tiszta formában enyhén zöldes színbe hajló. Nagyon hosszú ideig folyékony marad, ennek egyik oka, hogy a többi méznél magasabb a fruktóz tartalma, a másik ok pedig, hogy kevés virágport tartalmaz. Egyesek szerint íze vaníliás, virágos karakteru. Ugyanakkor viszonylag semleges, ezért ízesítésre kiváló, ha nem akarjuk az eredeti étel vagy ital ízét megváltoztatni.
Frissen pergetve aranysárga színu, majd 1-2 héten belül kristályosodik. Kristályai apró szemuek, állaga leginkább a fehér zsírhoz hasonlít. Nagy a glükóz (szolocukor) tartalma, jellegzetesen aromás illatú, nagyon édes.
Barna színu, erosen aromás méz. Íze a mentaízre emlékeztet. Viszonylag késon, kb.5-6 hónap múlva kristályosodik. A hársfa virágához hasonlóan megfázásos megbetegedések esetén különösen hasznos, de íze miatt is sokan szeretik.
Vaddohány néven is ismerik. Igazi hungarikum. Ilyen mennyiségben ez a növény máshol nem fordul elo, ezért ezt különleges illatú és zamatú mézet csak hazánkban gyujthetik a méhek. A virág egyes részei igen ragadósak, és könnyen csapdába ejtik a rájuk látogató méheket, ezért ennek a méznek a termelése különösen veszélyes, gyakran nagy áldozatot követel a méhcsalád részérol. A második legerosebb antibiotikus hatással rendelkezik a mézek közül. Színe egészen világos, íze szinte fuszeres és viszonylag késon kristályosodik.