Szinte hihetetlen, hogy minden egyes dolog, amit a méhek termelnek, hasznos az ember számára!Lakásaikat, a kaptárakat, lépekkel "bútorozzák" be. Ebbe gyűjtik a mézet, és utódaik is ebben fejlődnek. A lépek anyaga viasz, melyből gyertyát, díszeket készíthetünk.

A fák és a növények rügyeiről propoliszt gyűjtenek. A propolisz rendkívül jól ragad, ezért a méhek a kaptár réseinek betapasztására használják. Amikor új (sohasem használt) kaptárba költöznek, a kaptár belsejét vékony propolisz-réteggel vonják be. Ez olyan mint egy tisztasági meszelés, mert a propolisznak nagyon erős fertőtlenítő hatása van. Innen ered gyógyászati felhasználása: torokgyuladásban, megfázásos betegségekben, immunerősítőként, természetes antibiotikumként. Ezen kívül sebek gyógyítására, bizonyos bőrbetegségek (ekcémák) kezelésére is alkalmas. Sőt az erek rugalmasságát is növeli, ezért a szív-érrendszeri megbetegedésekben érdemes rendszeresen fogyasztani.

A "királynőiket", a méhanyákat a méhek méhpempővel táplálják. Ez egyfajta szuper-tápanyag, mely teljes értékű fehérjéken kívül vitaminokat, különleges nyomelemeket és hormonokat is tartalmaz. A méhpempő hatására az anyaméh rendkívül termékeny lesz, naponta 1500-2000 petét is képes lerakni. Az egyedfejlődés során egy átlagos dolgozó méh csak az első három nap folyamán kap méhpempőt, míg az anya végig kizárólag ezzel táplálkozik. Ennek hatására az anya 16 nap alatt háromszor akkorára fejlődik, mint a munkásméh 21 nap alatt. A méhpempő számtalan esetben segített gyermekhez olyan reménytelenül meddő párokat, akiknél már a mesterséges megtermékenyítés is kudarcot vallott.

A méhek kincseire sok állat és maga az ember is pályázik, ezért meg kell tudniuk védeni magukat. Erre az önvédelemre való a fullánkjuk, melyet - a közhiedelemmel ellentétben - kizárólag védekezésre használnak. A történet szépsége, hogy még a fegyverük is hasznos számunkra, jótétemény nélkül még bántani sem tudnak minket, ugyanis mérgük antireumatikus hatású. Csökkenti az ízületi gyulladást, a reumás, "csúzos" panaszokat. Néhány személy allergiás a méhcsípésre (1000-ből max.1). Ez az allergiás reakció, mely bármely gyógyszerre bekövetkezhet, fulladással, hirtelen vérnyomáseséssel jár, és sürgős orvosi beavatkozást (Tonogén injekció, azaz adrenalin vénás adását) teszi szükségessé.

A valódi virágméz az esetek túlnyomó többségében kristályos. Csupán két fajta méz ismert, amely akár több évig is folyékony marad. Az egyik az akácméz, a másik a tiszta mentaméz. A kristályosodás tehát a "méz"- ként árult termékek valódiságára utal. A cukorszirupból készült, hamisított "méz" mindig folyékony. Hogy ezt megértsük elég, ha arra gondolunk, hogy a lekvár, melyet kristálycukorral készítünk el, sohasem kristályosodik be.